lördag 27 februari 2010

Varför skriver så många så illa?

Jag planerar en resa och surfar på bloggar och resesajter. Det är helt fantastiskt att kunna ta del av upplevelser, tips, goda råd och varningar av "vanliga människor". Verkligen helt fantastiskt! Men. Varför skriver så många så illa? Är det något fel på skolsystemet? Prioriteras inte skrivandets och läsandets (de hänger ju ihop) konst i skolan? De är ju grunden! Kan du inte läsa, kan du inte ta till dig information. Det är en fara för demokratin. För vi som kan skriva, vågar också överklaga och klaga. Och vi får ofta rätt. De som inte kan - är de rättslösa? Dessutom hänger ofta konsten att skriva, ihop med konsten att tala. Så tänk om de som inte skriver bra, inte ens vågar ringa och klaga/fråga/ställa krav? Då är vi riktigt illa ute!

PS Jag är oerhört glad och tacksam för att skrivovana VÅGAR blogga och tycka på nätet. De är modiga! Och jag förstår ju vad de menar (oftast), så jag kanske bara överreagerar? Eller är jag en Besserwisser? Gud förbjude.

fredag 26 februari 2010

Thomas Bodström som säljare

Är ingen hit. Han ska nog ägna sig åt politik. Eller sin familj.

måndag 22 februari 2010

Gilla läget så blir du lycklig

Underbaraclara är en klok, ung kvinna. Hon skriver om att acceptera det oundvikliga. Precis så försöker jag leva. Kan jag påverka X? Om svaret är nej, släpper jag det. Jag slutar bli arg, irriterad eller vad det nu är jag blir. Kan jag påverka Y? Om svaret är ja, DÅ kan jag lägga energi på det.
Inte så lätt alltid, men jag försöker. Och hips, vips är jag lycklig. Mest hela tiden, faktiskt. Mitt lilla quick fix.

fredag 19 februari 2010

Elin gick kanske omkring osminkad i mysbyxor?

Nu när det är OS är alla tv-program som jag brukar se, inställda. Så då tittar jag på annat. Till exempel Dr Phil, som pratade om otrohet. Hans recept var: Ställ upp för din man, ansträng dig och gå inte omkring osminkad i sunkiga mysbyxor. När din man går hemifrån och ser alla snygga, sminkade, uppklädda kvinnor så blir han ju så sugen. Men tack Dr Phil!
Idag har Tiger Woods gett en presskonferens, och jag kan inte låta bli att fundera över om Elin kanske borde ha tagit sig ur mysbyxträsket.
OBS! Jag är ironisk. Och till Dr Phils försvar måste jag säga att detsamma gällde för män: Sluta rapa och fis och klä er som folk.

Skriva kort (motsatsen till långt) är svårt

Jag orkar inte läsa långa blogginlägg. Det är förmodligen ganska korkat. Jag missar säkert en del. Långa tidningsartiklar och tjocka böcker har jag inga problem med. Men bloggar... Därför skriver jag kort. För jag tror att alla är som jag. Nä, det tror jag inte. Men det är intressant att koka ner det jag vill ha sagt till så få ord som möjligt. Visst blir det torftigt ibland, men håll med om att jag får till det emellanåt. Nu slutar jag så det inte blir för långt.

torsdag 18 februari 2010

Präst vägrar ta homosexuell i hand

Nytt klokt inlägg om diskriminering och religion. Det är prästen Lars Gårdfeldt som skriver om sin kollega som vägrar ta honom i hand, för att Lars är homosexuell. Varför ska Lars acceptera det?

lördag 13 februari 2010

Starka kvinnor kan ta lite stryk

Läs det här. Kan man bara slå tillbaka eller "hantera" sin man som misshandlar en psykiskt eller fysiskt, så är man inte en sån där misshandlad kvinna som det är så synd om. Det är Rebecka Edgren Aldén som skriver så klokt.

Religionsfrihet eller jämlikhet?

Ni vet han som fick ett skadestånd för att han kände sig diskriminerad för att en potentiell arbetsgivare valde bort honom för att han inte tog den kvinnliga chefen i hand.
Jag tycker det där är en svår fråga, men nu tror jag att Lena Andersson satte huvudet på spiken. Ska den troende mannan ha rätt att könsdiskriminera för att själv inte bli diskriminerad? Lena Andersson kallar det för belönad apartheid. Sug på den.

måndag 8 februari 2010

Ingen mönstring? Vilken tur!

Inget av mina barn har gjort/ska göra lumpen. Två av dem behövde inte ens mönstra. Ibland har jag tänkt att det är synd. Lumpen gör ju män av pojkar och så lär de sig att bädda. Men nu tänker jag att det är en himla tur. För då kan de inte åka till Afghanistan och kriga. Och då kommer inte en överste och en präst och ringer på dörren och meddelar att de kommer hem i en kista. Huvvaligen!

söndag 7 februari 2010

Varför är det så provocerande?

Egentligen borde jag inte bidra till att lägga mig i Birgitta Ohlssons val av jobb och barn. Det har redan skrivits spaltmeter om det. Tänk att det kan väcka så mycket känslor. Men det här kan jag inte låta bli att tipsa om: Danitra skriver ett klokt öppet brev till Birgitta Ohlsson.

Ska twittrandet få sin genombrott nu?

Ni missade väl inte Annika Lantz och Ebba von Sydows twittrande under mello igår? Jag som inte fattat grejen med text-tv, läste på svt.se. Men det är en kul tanke att ha text-tv eller webb med ett ständigt twitterflöde, samtidigt som programmet går. Heja SVT! Emanuels randanmärkningar skriver om det.

lördag 6 februari 2010

Är jag en dålig mamma om jag inte gillar att leka?

Fridha Jönsson skriver i en krönika att hon tycker det är konstigt att bloggare (läs tex Fotbollsfrun) skriver om hur jobbigt det är att ha barn. Hon skriver att hon skulle gråta blod om hennes mamma sagt att hon blivit uttråkad av att leka med henne.
Men jisses! Så mycket blod mina barn skulle få gråta i så fall, för jag ogillade verkligen att leka med dem. De fick leka med varandra eller med sina kompisar. Jag var en superbra mamma i alla fall. Jag gav dem mycket tid, kärlek, omsorg, omtanke och trygghet. Jag gav dem bra självkänsla, en stabil grund och mycket humor. Jag läste en miljard böcker för dem och spelade en halv miljon spel med dem. Men leka? Nä tack. Jag tror Fridah fått något om bakfoten.
Det var Mymlan som gjorde mig uppmärksam på krönikan. Äras den som äras bör.

fredag 5 februari 2010

Tabu att prata om självmord

Hanna Hellquist är en klok kvinna. Och modig. Läs detta om självmord. Det är det bästa jag läst idag!

Jag är före min tid

Jag lyssnade på Spanarna idag. De är bra ibland. Idag gjorde Calle Norlén en spaning om den där porrstjärnemössan på Facebook. Men gu så förra veckan!
Sedan sa de fel namn på en fd tysk förbundskansler. Jag blev så arg så jag tänkte ringa SR:s växel och skälla. Typ såhär:

onsdag 3 februari 2010

Det finns en särskild plats i helvetet...

... för kvinnor som inte hjälper varandra. Vad sägs om denna? Eva Sternberg tycker Birgitta Ohlsson (ny EU-minister) borde stanna hemma eftersom hon är gravid. Hon skriver bland annat: ".. vi kvinnor ska inte lämna våra hem överhuvudtaget. Ska vi göra något så skall vi göra det med vårt hem som bas". Vi ska inte lämna våra hem!!! Skriver en kvinna, år 2010 i Sverige. Jag storknar. 
Och det är tydligen ännu fler som ondgjort sig. 

måndag 1 februari 2010

Man istället för de

Jag blir galen på detta användande av "man". Främst i nyheter. Jag använder det också. Ofta. Men på radio, tv och tidningar, Huvva. Så här: "Man har inga hus att bo i på Haiti". Vad är det för fel på "De har inga hus att bo i på Haiti"? Är vi rädda för att det ska uppfattas som "de och vi" - ett avståndstagande? Är det liksom mera "vi" om de säger man? Skärpning!