onsdag 2 mars 2011

Varför byter man ord?

I "alla" tider så har vi sagt socialbidrag. För något år sedan skulle vi säga "försörjningsstöd". Och nästan alltid, i media, sas det "Försörjningsstöd, eller socialbidrag,..." Och idag hörde jag "Ekonomiskt bistånd, eller försörjningsstöd eller socialbidrag". Men herre min je. Kan vi inte hålla fast vid ett ord? Vad är grejen?
Och nej, jag säger inte förskola. Jag säger dagis. Till förskollärarnas förtret.

4 kommentarer:

  1. Jag säger också dagis till allas förtret. Så hette när jag var barn, så kallade vi det när mina barn gick där och för mig heter det så nu också. Jag lägger inget negativt i ordet dagis, jag ser det namnet som något positivt. Förskola tycker jag blir för mycket "före skolan", på dagis får man leka...

    SvaraRadera
  2. Precis så resonerar jag!

    SvaraRadera
  3. Instämmer. Jag säger också dagis och fröken (till pedagogernas förtret), städerska, sopgubbe. Dessutom har jag en förmåga att fortsätta kalla gamla kompisar för det efternamn de hade innan de gifte sig och bytte namn. Hmm, jag som inte alls trodde att jag är dålig på att ta till mig nymodigheter.

    SvaraRadera
  4. Jag är också en early adapter, men inte när det gäller ord. Men kalla folk för det de hette innan de gifta sig? Skulle aldrig falla mig in! ;)

    SvaraRadera